joi, 26 martie 2009

Despre Ora Pamantului si Romania-Serbia ..

Totul a inceput in 2007 , cand , pentru prima oara in istorie , 2.2 milioane de oameni , locuitori ai metropolei Sydney , au intrerupt curentul electric timp de o ora , in case , magazine si restul cladirilor din oras .. In 2008 , mesajul a fost inteles la scara planetara , 50 de milioane de oameni repetand evenimentul din anul precedent .. Astfel , s-au stins luminile de pe Golden Gate Bridge , din San Francisco , de pe Colosseumul din Roma , luminile operei din Sydney .. Chiar si Coca-Cola a facut un gest mare , stingand pentru o ora luminile celui mai impozant panou publicitar din Times Square ..

Anul acesta , televiziunea UTV a promovat evenimentul in Romania , eveniment ce va avea loc pe 28 martie , la ora locala 20:30 .. Astfel , prin vocea diferitor personaje , mai mult sau mai putin 'vedete' , s-a promovat mesajul 'Orei Pamantului' .. Asta inseamna ca , sambata , la ora 20:30 , ar trebui ca toti sa intrerupem curentul electric timp de o ora , sau macar sa 'stingem lumina' , cum indeamna si sloganul campaniei ..

E clar ca Pamantul a ajuns la un stadiu de degradare enorm de avansat .. Sunt arhi-cunoscute scenariile conform carora Pamantul se stinge .. ca in scurt timp temperaturile vor creste , oceanele vor inunda uscatul , stuff like that .. De fapt , nu e nevoie de documentare pentru a simti asta , se observa in viata de zi cu zi , in schimbarile climatice , in dezastrele naturale tot mai dese .. E clar ca omul a exagerat cu industrializarea si alte procese , Pamantul avand nevoie de cat mai multe actiuni de acest fel , pentru a incetini putin acest proces de distrugere .. Astfel , aceasta 'ora a Pamantului' e binevenita .. Fara sa imi exprim retinerea asupra numarului de oameni din lume , dar mai ales din tara asta , vor participa la aceasta manifestatie .. Va indemn sa participati la aceasta 'Ora a Pamantului' .. Ganditi-va la voi , la generatiile viitoare .. Personal , voi opri curentul in casa mea .. Si totusi , chiar daca regret , cred ca va trebui sa merg intr-un loc unde nu se va intra in aceasta hora a salvarii Terrei ..

De ce ? Din nefericire , in acest an , 'Ora Pamantului' coincide cu 'Ora Fotbalului Romanesc' .. Sambata , la ora 20:30 va incepe meciul Romania-Serbia , meci decisiv pentru campania de calificare la CM2010 .. Desi multi ne vad outsideri , cred ca vom invinge .. Nu o sa aduc argumente gen : 'Romanii se mobilizeaza in momente grele' , 'Romanii sunt uniti' , 'Romanii au mentalitate de invingatori' , si alte chestii de genu' .. De ce ? Pentru ca adversarii nostri de sambata , sarbii .. ne-au fost mereu superiori la aceste capitole .. Eu ma bazez pe sclipirile lui Mutu si ale echipei .. Si pe faptul ca avem un lot mai valoros .. chiar daca ei , nu noi .. evolueaza la marile cluburi ale Europei ..

Asadar , pentru a vedea meciul , participand in acelasi timp la actiunea de salvare a planetei , cred ca cel mai bine ar fi ca meciul sa fie vazut in compania unui numar mare de oameni , de prieteni .. in locuri special amenajate , la terase , in baruri ..

In final .. nu pot sa zic decat 'Hai Romania!' si 'Long live Earth!' :) ..

7 comentarii:

  1. din moment ce pe americani ii cam doare fix in pula de ce se intampla cu mediu/clima etc, nu vad motivul pentru care eu nu m-as uita la Romania-Serbia! sa ma pis pe ei!

    RăspundețiȘtergere
  2. aici e problema...ca e meciu in acelasi timp ..dada

    RăspundețiȘtergere
  3. Si am mai remarcat o tendinta: masinile hibride. Toata lumea "buna" de la hollywood are toyota prius sau alta electrocasnica d-asta, dar ei nu gandesc mai departe si nu realizeaza ca un procent destul de mare din curentul folosit la incarcarea bateriilor e generat in centrale ce folosesc tot combustibili fosili. Sa nu mai vorbim de distanta mica ce poate fi parcursa cu o incarcare si de performante limitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Personal, voi stinge lumina timp de 1 ora..k oricum asta inseamna k nu voi vedea prima repriza.Iar rezultatul se va decide in repriza a doua :). Romania-Serbia 2-1!!..Shtef

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu zic ca daca inchidem orice sursa de energie timp de o ora sambata, facem 2 lucruri bune in acelasi timp: contribuim la promovarea utilizarii rationale si cat mai economice a resurselor, si, poate asa o sa ajutam si nationala sa joace mai bine, ca na...s-or simti si jucatorii intimidati knd stiu ca se uita 20 de milioane de oameni la ei. ;))

    RăspundețiȘtergere
  6. In final pot spune ca romanasii nu au stins lumina asa ca au luat bataieeeeeeeee :))...tapii au fost pedepsiti ..

    RăspundețiȘtergere